Лов в Добрич селска

Лов на едър дивеч в Добрич селска

  • За ловът на едър дивеч в Добрич селска

Лов на дребен дивеч в Добрич селска

  • За ловът на дребен дивеч в Добрич селска

Ловен туризъм в Добрич селска

  • Оферти за ловния туризъм в Добрич селска

Ловни хижи в Добрич селска

  • За ловните хижи в Добрич селска

Ловни трофеи в Добрич селска

  • За ловните трофеи в Добрич селска

Лов на Благороден елен в Добрич селска

  • За лова на Благородни елени в Добрич селска

Лов на елен лопатар в Добрич селска

  • За лова на елени лопатари в Добрич селска

Лов на сърна в Добрич селска

  • За лова на сърни и сръндаци в Добрич селска

Лов на диво прасе в Добрич селска

  • За лова на диви прасета в Добрич селска

Лов на муфлон в Добрич селска

  • За лова на муфлони в Добрич селска

Лов на дива коза в Добрич селска

  • За лова на диви кози в Добрич селска

Лов на мечка в Добрич селска

  • За лова на мечки в Добрич селска

Лов на пернати в Добрич селска

  • За лова на пернати в Добрич селска

Лов на глухар в Добрич селска

  • За лова на глухари в Добрич селска

Лов на диви патици в Добрич селска

  • За лова на диви патици в Добрич селска

Лов на фазан в Добрич селска

  • За лова на фазани в Добрич селска

Лов на бекас в Добрич селска

  • За лова на бекаси в Добрич селска

Лов на пъдпъдък в Добрич селска

  • За лова на пъдпъдъци в Добрич селска

Лов на гургулик в Добрич селска

  • За лова на гургулици в Добрич селска

Лов на яребица в Добрич селска

  • За лова на яребици в Добрич селска

Оферти за лов в Добрич селска

  • Оферти за ловен туризъм в Добрич селска

Ловния туризъм в Добрич селска представен чрез bghunters.com


» Bulgaria Hunting Trips » Лов » Ловен район Добрич селска

  • Hunting trips directly from outfitters:

Лов на фазани в Лудогорието

Комбиниран лов на фазани, бекаси, патици, гривяци и хищници

  • Най-добрия ловен район за комбиниран лов!

Лов всеки ден по ОЛТ:

  • 1 Октомври - 28 Февруари

  В един ловен ден ще имате възможност да ловувате разрешените за отстрел в съответния период: диви и разселени фазани, бекаси, гривяци, диви патици и хищници.

Оферта за ловен ден + нощувка

Всеки ловец желаещ да участва, може да се запише предврително за група.

  • 970 лв. за 1 ловен ден - 485.00 лв. / ловец;
  • 873 лв. за допълнителен ловен ден - 436.50 лв. / ловец.

  • 1311 лв. за 1 ловен ден - 437.00 лв. / ловец;
  • 1179 лв. за допълнителен ловен ден - 393.00 лв. / ловец.

  • 1676 лв. за 1 ловен ден - 419.00 лв. / ловец;
  • 1508 лв. за допълнителен ловен ден - 377.00 лв. / ловец.

ПРЕДПОЧИТАНО ОТ ЛОВЦИ

  • 1985 лв. за 1 ловен ден - 397.00 лв. / ловец;
  • 1786 лв. за допълнителен ловен ден - 357.20 лв. / ловец.

  • 2278 лв. за 1 ловен ден - 379.66 лв. / ловец;
  • 2050 лв. за допълнителен ловен ден - 341.66 лв. / ловец.

Придружител НЕ ловец:

  • 80 лв. / ден в стая с ловец + храноден по меню и топли напитки.

Какво включва офертата:

  • Професионален водач;
  • Носач 1:3;
  • Включени 5 броя фазани за ловец на ден;
  • Настаняване + Храноден по меню и топли напитки.

Какво не включва офертата:

  • Транспорт до ловен дом;
  • Транспорт от ловен дом до ловен район и обратно;
  • Водач с куче;
  • Острелян дивеч извън посочения в офертата;
  • Алкохол;
  • Разходи за доставка до адрес на острелян дивеч;
  • Лични разходи.

Цена за отстрелян дивеч извън офертата:

Минимални цени за ползване на дребен дивеч за организиран ловен туризъм в Република България.

Ловен сезон: 2021 / 2022 година

  • Фазан допълнително отстрелян извън пакета за 1 ловен ден - 24 лв. / бр.;
  • Бекас - 42 лв. / бр.;
  • Гривяк - 8 лв. / бр.;
  • Белочела гъска - 44 лв. / бр.;
  • Дива патица - 16 лв. / бр.;
  • Хищник (лисица, чакал и др. без вълк) - 20 лв. / бр.;
  • Вълк - 440 лв. / бр.;
  • Ранен и не намерен дивеч се заплаща 50% от цена по ценоразпис.

Други такси при нужда:

  • Водач с куче (1 куче за 2 ловци) - 80 лв. / ден;
  • Джип с вместимост до 3 ловци и до 2 кучета - 100 лв. / ден;
  • Скубене на пернати и изкормване - 5 лв. / бр.;
  • Дране на пернати и изкормване - 3 лв. / бр.;
  • Дране на хищник и осоляване на кожа - 30 лв. / бр.;
  • Клетки за ловни кучета - 8 лв. / ден;
  • Места за изкормване и почистване на дивеча в ловния дом - 0 лв.;
  • Фризер в ловния дом - 0 лв.;
  • Допълнителна нощувка + закуска - 42 лв. / ловец.

За ловния район:

  • Пресечена местност: Ловни полета към ловно дружество с разнообразиe от пояси с висока растителност и изворна вода (кайнаци), ниска растителност, тръстика, воден басейн;
  • GPS кординати на основен ловен район: N 43.912629,  E 26.535557 - Снимки в Галерия.

Настаняване:

  • Настаняване на гост-ловци в стаи от дома на Доктора;
  • Ловния дом е на 15 мин. път с кола до ловния район.

План за един ловен ден:

Този предложен план е отработен и с него желаем да направим един интензивен, незабравим комбиниран лов за Вас колеги!

  • 6:30 ч. закуска в ловен дом или пожелание на групата се пакетира закуска;
  • 7:45 ч. старт на пътуването от 15 мин. до ловния район;
  • 8:10 ч. старт на ловния ден - част първа до 12:00 ч.;
  • 12.20 ч. обратно към ловния дом;
  • 13:10 ч. обяд и почивка до 15:10 ч.;
  • 15:20 ч. обратно към до ловния район;
  • 15:45 ч. ловен ден - част втора - разстаняване по укрития около воден басейн за лов на водоплаващи и гривяк до 18:00 ч.;
  • 18:15 ч. обратно в дома за вечеря и почивка или отпътуване.

Допълнителна информация:

В случаи ако ловците не разполагат със собствен джип или ловно куче

  • Според групата се определя брой джипове с определена вместимост, както и броя на водачи с кучета;
  • Според групата и нуждите, и ще се добавят услугите от секция: "Други такси при нужда".

Условия и Заплащане на участие в ловен излет:

  • Депозит: 350 лв. на ловец за един ловен ден;
  • Краен срок за плащане на депозит: До 10 дни след резервацията, но не по-малко от 10 дни преди първия ловен ден;
  • Крайно плащане: На място преди отпътуване.

Анулация:

  • При получаване на известие до имейл за отказ до 10 работни дни преди първия ден на заявения лов, депозита не се връща!
  • При получаване на известие до имейл за отказ над 10 работни дни преди първия ден на заявения лов, 50% от депозита се връща!
  • При получаване на известие до имейл за отказ над 30 работни дни преди първия ден на заявения лов, 80% от депозита се връща!

Фактуриране:

  • Издава се фактурa с описание на отстреляния дивеч.

Попитайте и ловувайте?

Направете директен контакт:

Теодор Томов » Ловец и Домакин в ловния дом


Ловен туризъм

Лов

  • Лов
  • Добрич селска

  • BOOK YOUR HUNT IN BULGARIA

Елен

1. Благороден елен

Едър дивеч

(Cervus elaphus)

Срокове на ловуване

Благороден елен:

- мъжки и приплоди - от 1 септември до 31 януари
- женски - от 1 октомври до 31 декември
Елен лопатар:

- мъжки и приплоди - от 1 септември до 31 януари
- женски - от 1 октомври до 31 декември

Разпространение на благородния елен

Благородният елен се среща в Средна и Западна Европа, европейската част на Русия, Средна Азия, Далечния Изток и в някои други райони. У нас е повсеместно разпространен в планинската и равнинна част на страната. Според ловната статистика числеността му възлиза на около 23 000 бр.

Общи сведения за благородния елен

Половият диморфизъм при благородният елен е силно изразен. По правило окраската на елена през лятото е червенокафява, а през зимата сиво кафява. Коремът, вътрешната страна на краката и около опашката са кално мръсно бели. Дължина на тялото -165-250 сm. Височина при холката -100-150 сm. Дължина на опашката - 12-14 сm. Тегло - 100-450 kg. Женските са с от една четвърт, до една трета по-леки и нямат рога по време на размножителния период. Мъжкият сменя рогата си всяка година, от март до края на април. При силните рогачи рогата опадват през февруари - март, а по-малките и по-слабите - през април - май. Новите рога израстват за около 4 месеца. При растежа те са покрити с добре кръвоносноснабдена кожица, която след израстването на рогата изсъхва. През юли август рогачите търкат рогата си по дърветата и обелват сухата кожа (ликото). Падането на рогата се предизвиква от рязка промяна в нивата на различните хормони в кръвта. То е съпроводено с леко кървене и отваряне на рана, която зараства много бързо. На едногодишните екземпляри рогата са много малки и недоразвити, имат едно, максимум две разклонения, на втората година могат да бъдат вече шест. С възрастта рогата стават все по-големи, мощни и разклонени. Максимум се достига около десетата година, когато разклоненията им могат да достигнат 24 или повече на брой, тогава е оптималната възраст за отстрелване на капитални трофеи. Когато животното започне да остарява, рогата започват да намаляват размера си. Женските (кошутите) са без рога.

Начин на живот и хранене на благородния елен

Елените се хранят привечер, през нощта и рано сутрин. В тихите и спокойни места за кратко време пасат и през деня, а през останалото време почиват и преживят. Те използват растителна храна - трева, листа и клонки от дървесни и храстови видове, културни растения, жълъди, горски семена и плодове. През зимата с охота се хранят с къпини, малини, зеленика, трепетлика, ива и др. Някои елени се пристрастяват и белят кора от младите дръвчета. Обикновено елените живеят на малки стада, съставени само от мъжки или женски индивиди, които се смесват само в размножителния период. Те са слабо привързани към определена територия и често странстват на големи разстояния. Въпреки големите си, със заострени шипове и крайно опасни рога, когато са заплашени и мъжките и женските се защитават удряйки силно с предните си копита и не са редки случаите на тежко пострадал хищник след опит за нападение над кошута с малко. Благородният елен, понякога обича да се валя в кал, което не е характерно за другите видове от семейство Плътнороги. Кошутите, теленцата и част от младите рогачи прекарват зимата на стада, които се разпадат през пролетта, преди раждането на малките. Останалите мъжкари прекарват зимата и лятото сами или на групи.

Размножаване на благородния елен

Кошутите са полово зрели на 2 години, а мъжките са полово зрели и годни да оплождат след 3-та година, но участват реално в размножаването след като навършат 5-6 години, когато са в състояние да се преборят за женската. Брачният период на елена започва към 20-25 август в по-южните и по-топли райони, а в планинските места - през първата половина на септември и продължава около един месец. Силните рогачи събират около себе си 4-5, а понякога и повече кошути, които ревниво пазят, докато ги оплодят. По време на сватбуването мъжките реват, като особено активен е ревът им сутрин и привечер. През брачния период рогачите почти не се хранят, а само пият вода и се калят, поради което отслабват много. След сватбуването мъжкарите се оттеглят в глухи места, започват да се хранят интензивно и бързо се подготвят за зимата. Женските, когато раждат се отделят за известно време от стадото и след това отново се присъединяват. Бременността на кошутите продължава около 8 месеца (240-250 дни) и в края на май и началото на юни те раждат по 1, рядко по 2 теленца, които бързо укрепват и след няколко дни вече могат да следват майка си. Неприятели на елените са вълците, чакалите, лисиците и рядко мечките и подивели кучета. Теленцата могат да станат жертва и на някои от едрите грабливи птици.

Стопанско значение на благородния елен

Благородният елен е ценен ловен обект, за който се полагат грижи и се поддържа популацията му. Обикновено са разрешени за лов единствено мъжкарите и то само за кратък определен период. Изключение прави подборния лов, който цели да поддържа доброто състояние на популацията и качеството на наследствения материал. Ловният трофей са рогата му. В България е отстрелян световният рекорд на трофей от благороден елен, с оценка 273,6 точки по CIC. Страната притежава 15 трофеи с оценка над 250 т. по CIC. Десет от първите 20 трофеи в света са български. Предлагат се трофейни екземпляри с тегло на рогата от 7 до 14 kg.

  • BOOK YOUR HUNT IN BULGARIA

2. Елен-лопатар

Едър дивеч

(Dama dama)

Разпространение на елена лопатар

Еленът-лопатар произхожда от средиземноморските острови, откъдето е бил разселен по изкуствен начин в много европейски страни. У нас е аклиматизиран преди около 70 години, но на свобода се развъжда през последните 25-30 години. Понастоящем се среща почти повсеместно. Числеността му у нас е около 50 000 бр.

Общи сведения за елена лопатар

Еленът-лопатар е получил името си от лопатовидната форма на рогата си. Значително по-дребен е от благородния елен. Тялото му е набито и дебело, а краката са относително къси. Рогачът достига на дължина 130-140 сm и височина - 85-90 сm, тежи около 80-90 kg. Женската е по-малка и достига на тегло 35-50 kg. Козината му през лятото е ръждивочервена, изпъстрена с кръгли бели петна от двете страни, главата отгоре и страните са кафеникави, а коремът и вътрешната страна на краката бели. Огледалото е също така бяло и е оградено с черна ивица. През зимата козината е еднообразно сиво-кафява. Често се срещат изцяло бели и черни екземпляри. Линее през април и октомври. Първите рога на елена-лопатар, които израстват през втората година, са шиловидни без розетка, а вторите рога, които израстват, след като е навършил три години, имат лопатовидно разширение към върха. През следващите години лопатата расте на дължина, след което се увеличават ширината и масата на рогата. Нормално израсналият лопатар има добре развити очни и средни шипове. Рогата достигат максималните си размери към 10-12-годишна възраст. Еленът-лопатар ги сменя всяка година през април-май. Новите рога израстват бързо и към края на август или началото на септември са с нормална големина и напълно оформени. На тежина достигат 3-4 kg.

Начин на живот и хранене на елена лопатар

Еленът-лопатар обитава равнинните широколистни и смесени гори. Оптимални условия за неговото развитие са крайбрежията с по-топъл и влажен климат. В такива места той развива едро тяло и мощни рога. Подходящ е за развъждане в паркове. Изкачва се и в планините, където има изобилие на поляни и разнообразна тревна, храстова и дървесна растителност. Избягва северните изложения, сенчестите места и районите с дебела снежна покривка Силно е привързан към местообитанията си, но при липса на храна и вода, както и през сватбения период предприема странствания. Силните мъжки екземпляри се движат най-често сами. Еленът-лопатар не се каля. На паша излиза както през деня, така и през нощта. Към храната си е невзискателен, храни се с трева, листа на дървета и храсти, различни гъби и горски плодове. По-доверчив е от благородния елен. Има силно обоняние и зрение. Бяга по-бавно, поради което трудно се спасява от неприятели. Най-големият неприятел на елена-лопатар е вълкът, а на места овчарските и скитащите кучета. Лисицата и чакалът нападат теленцата.

Размножаване при елена лопатар

Сватбеният период започва от средата на октомври и продължава до края на ноември. Бременността трае около 240-250 дни. През юни женската ражда 1-2 малки, които през първите няколко дни са безпомощни.

Стопанско значение на елена лопатар

Еленът-лопатар у нас се е развъждал в парковете като декоративен вид, но през последните двадесет години се разселва масово и като обект на лов. Причинява щети на горското и селското стопанство. Особено вреди на декоративната растителност в парковете. Месото му е вкусно, а рогата са ценен трофей. Национален рекорд за страната е 208,59 т. по СIС. Предлагат се трофейни екземпляри с тегло на рогата от 3 до 5 kg.